Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Gaswapen

De 'Young Global Leaders' die het 'World Economic Forum' heeft voortgebracht, spijkeren de poort die westerse landen verbindt met Rusland en China dicht.

 

In het westen zijn er wel degelijk mensen die zich zorgen maken, maar de media geven hun bedenkingen niet door als ze wijzen op de 'sancties' als oorzaak. In een aantal gevallen handelen bedrijven en organisaties in strijd met de directieven van hun eigen regeringen, zuiver en alleen omdat ze beseffen dat ze anders failliet gaan. Sommige regeringen lijken het vooralsnog oogluikend toe te staan. Andere regeringen jagen op bedrijven die proberen de 'sancties' te ontlopen. 

 

Het is allemaal onderdeel van het 'Big Reset' plan, maar in zijn originele vorm mét China en Rusland als partners. Dat plan erdoor drukken zonder die twee is een waagstuk. De Verenigde Staten dumpen de olie uit hun 'Strategische Reserves' in Europa om een infarct te voorkomen, maar dat is uiteraard geen oplossing voor de langere termijn. De Duitse minister die over het economische beleid gaat heeft er vertrouwen in dat zijn land het zonder Russisch gas kan stellen, komende winter, mits……

 

Mits de zomermaanden worden gebruikt om de bestaande reservoirs tot de rand te vullen voordat het weer omslaat. Mits het lukt drijvende LNG-terminals operationeel te krijgen. Mits het lukt LNG-contracten met leveranciers in andere landen af te sluiten. En mits de Duitsers hun gebruik dramatisch terugdringen. 

 

Geen van die voorwaarden is realistisch. Om de reservoirs vol te krijgen zal Rusland moeten leveren, maar waar Duitsland één van die reservoirs heeft gejat van Gazprom, en gelet op het gegeven dat Rusland nu wel het 'gaswapen', en de levering van elektriciteit inzet om onvriendelijke landen te straffen, is dat nog wel een 'hoofdpijnpuntje'. Het bouwen en aansluiten van nieuwe 'LNG'-terminals in Duitse havens zal wel lukken, als het een nationale krachtsinspanning wordt. Maar hoe veilig zijn dat soort drijvende bommen? Landen die 'LNG' moeten leveren zeggen nagenoeg allemaal dat het ondenkbaar is dat zij in korte tijd hun productie voldoende kunnen opschroeven. Daarbij zullen ook die landen fors moeten investeren om extra capaciteit te scheppen voor het laden van dat gas. En waar komen al die schepen ineens vandaan die nodig zijn om dat gas te vervoeren? Temeer daar schepen onder Russische vlag uit de gratie zijn. Vier inderhaast gehuurde schepen, dat gaat 'm niet worden. 

 

En niet alleen Duitsland is in de markt voor 'LNG'. De verdere prijsstijgingen zullen zeker helpen om Duitsers te motiveren om terug te keren naar de tijden voordat huizen centrale verwarming hadden. Met ijsbloemen aan de binnenkant van het raam van de slaapkamer, en je jas en 'Moonboots' aan in huis. Maar hoeveel steun verwachten die 'Young Global Leaders' in Europa over te houden? Temeer daar 'LNG' nou niet direct goed is voor de 'Groene Plannen'. Maar goed, dat was natuurlijk altijd al een leugen. Het is alleen nu zo 'In Your Face'. 

 

Voorlopig profiteert Rusland leuk van al het 'gedoe'. Evenals de oliebedrijven. Het gaat de EU-landen 195 miljard kosten om (uiteindelijk) van het Russische gas verlost te zijn. Dat is dus alleen die ene kostenpost, en het is een 'raming', in Euro's van nu. Door de gillende inflatie zal het uiteindelijk schreeuwend veel duurder blijken te zijn. En dan zitten we nog met al die andere frivole plannen. Bedenk ook daar dat het plan van de EU uitgaat van een lager energieverbruik, terwijl alleen al die 'LNG'-tankers die in colonne de wereldzeeën bevaren om te zorgen voor gas, en ook olie, dat ons ook niet meer via een pijplijn kan bereiken, het verbruik eerder dramatisch zullen doen toenemen. 

 

Al dit soort plannen wordt u aangeboden door de mensen die de 'IC'-capaciteit midden in een pandemie verminderen, en 'Lockdowns' doorvoeren om te voorkomen dat wat er over is aan capaciteit niet te vol raakt, wat tientallen miljarden heeft gekost. Gelukkig zit minister de Jonge nu bij 'Volkshuisvesting', omdat een blind paard daar geen schade kan aanrichten. Of liever: Niet nóg meer schade. En hebben we in Nederland een 'Young Global Leader' met een financiële achtergrond, eerder minister van financiën, benoemd tot minister van anti-Russische zaken, en de dame die daar zat, die haar hele carrière deed alsof ze diplomate was, hebben we doorgeschoven naar financiën. In 'Young Global Leader'-land is expertise sluitpost, en liever moet je als minister geen begin van verstand hebben van de 'dossiers' die langs komen drijven. 'Iemand' vertelt je wel wat je moet doen, en mars. Gooi je charme, je charisma, je gulle lach, je status als iemand uit een 'minderheid' in de strijd, strooi met geld, en als er iets mis gaat geef je de schuld aan Poetin. Kind kan de was doen.

Go BackComment