Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Safari

Met Frans en Ursula op safari.

 

In mijn jonge jaren heb ik veel 'gelift'. Met je duim omhoog langs de kant van de weg, in de hoop dat iemand stopte en je meenam in de richting die je wilde gaan. Niet geheel vrij van risico's. Degene die je meenam kon onaangename tegenprestaties verlangen, waar je pas achter kwam als je dankbaar was ingestapt. Het was verstandig om te leren luisteren, en niet plompverloren je eigen opvattingen te etaleren, omdat je degene die jou meenam te vriend moest houden. Uit de auto gezet worden op een verlaten deel van de route, of een plek waar je niet mocht 'liften', kon je beter niet riskeren. En als je de sfeer goed hield, bestond de kans dat die automobilist nog een blokje omreed om je af te zetten bij een betere plek voor het vervolg van je reis, ofschoon dat niet op zijn route lag.

 

Afgezien van onaangename tegenprestaties, en conflicten, waren er ook automobilisten die evident 'onder invloed' waren, van wat voor geestverruimend middel dan ook, en chauffeurs die jou meenamen omdat je ze wakker moest houden door tegen ze te praten. De voertuigen waren soms in gebrekkige staat. Of je vond jezelf terug in de open laadbak, wat leuk leek, maar over een hobbelige weg knap gevaarlijk kan zijn, en beter niet toegeven aan de verleiding om te gaan staan, lekker met je hoofd in de wind, als geen bril op hebt. 

 

Ook nadat ik over eigen vervoer beschikte, en een ruimer inkomen, zodat ik niet meer aangewezen was op 'liften', was ik nieuwsgierig genoeg om de gebaande paden te verlaten, en dat heb ik nog steeds. 'Avontuurlijk' trekt mij aan, maar ik denk wel steeds na over een 'Plan-B'. Zo'n 'Plan-B' is niet noodzakelijk een concreet, uitgewerkt plan, maar als je jong, sterk, en snel bent, heb je meer armslag dan wanneer je op leeftijd bent, en dat heeft consequenties voor 'Plan-B'. 

 

Voordat ik nu lyrisch oude koeien uit de sloot trek, en u denkt: 'Wat heeft dat met Frans en Ursula te maken?', bied ik u hierbij DEZE link aan die enigszins verheldert waarom ik niet met Frans en Ursula mee wil op hun dodemansrit. Goede kans dat u, als 'trouwe hond', indien u in die categorie valt, het hele artikel op voorhand al terzijde schuift, omdat het blog van 'The Saker' uitgesproken 'pro-Russisch' is, maar dan kan ik u verder ook niet meer helpen. Drink die gifbeker dan maar helemaal leeg. En veel plezier in 'Jurassic Park', de reis terug in de tijd met Frans en Ursula. 

 

Vanochtend weer even kunnen 'genieten' van de Dames van de 'GoedeMorgenNederland'-nieuwsshow, met de gebruikelijke 'experts'. Omdat de Russen op 9 mei de overwinning vieren op Nazi-Duitsland, had de redactie drie 'experts' uitgenodigd om toe te lichten wat dat inhield, in deze tijd. Han ten Broeke, directeur 'politieke zaken' bij 'denktank' HCSS, en zijn collega bij die 'denktank', Peter Wijninga, 'defensie expert', en mevrouw Gwenda Nielen 'desinformatie-expert' bij de 'start-up' onder de mooie naam 'Tilt', drijvend op geld van de Nederlandse overheid via 'opdrachten'. Allemaal niks 'onafhankelijks' aan, natuurlijk, en dat druipt er vanaf. De 'expertise' bestaat er vooral uit dat ze weten wat er van hen wordt verwacht. 

 

Op hun commentaar ga ik verder maar niet al te diep in, want dat wordt saai. Maar er was een 'momentje' waarop één van de Dames melding maakte van een tekort aan 'onderdelen' die nodig zijn voor de 'energietransitie'. Dat was me wat! Waren die monteurs klaar om de zonnepanelen en warmtepompen te installeren, waren er ineens geen panelen, pompen en ondersteunende apparatuur! Hoe kan dat nou gebeuren? Gwenda Nielen kwam niet met een treffende kritiek op het beleid van de overheid, die met al die oorlogen, sancties, het aanjagen van de inflatie, en het beroven van Russische staatsburgers hebben gezorgd voor een infarct, en alle desinformatie daar omheen om die realiteit verborgen te houden, maar met een chagrijnige klacht dat ook zij nu moest wachten op haar panelen. In de wereld van die 'experts' heeft er niemand een 'Plan-B'. 

 

Het hele punt dat ik hier wil maken, is dat de 'experts' die je voorbij ziet komen in de 'shows' op de televisie nooit het hele proces overzien. Ze weten veel van weinig. Jorge Vilches, die dat artikel schreef waar ik hierboven naar verwijs, maakt duidelijk hoe alles met alles verbonden is. En hoe nauw het luistert om ervoor te zorgen dat die 'machine' niet krakend tot stilstand komt. Hoe complexer een systeem is, hoe kwetsbaarder het wordt voor onoordeelkundig gebruik. En geloof mij, Frans en Ursula hebben geen benul. Daar komt dan bij dat ze zich omringd hebben met 'experts' die zijn geselecteerd op basis van hun ras, leeftijd, geslacht, seksuele voorkeur, lidmaatschap van een bepaalde politieke partij, gevaccineerd en pro-Oekraïne, en bereidheid om te likken naar boven, en te trappen naar onderen, in ruil voor 'opdrachten', en uitnodigingen voor 'shows' op de televisie die van hen 'BN-ers' maken. 

 

Zoals Larry Johnson schrijft op zijn blog, over de situatie in Oekraïne, is het een goede vuistregel dat mensen die heel gewichtig doen, niks in de melk te brokkelen hebben. U heeft, net als ik, al die 'experts' langs zien komen sinds de spanningen rond Oekraïne opliepen, ver voordat Rusland uiteindelijk het land binnenviel. De predicties over een 'snelle overwinning', die plaatsmaakten voor een 'opdracht van Poetin' om te zorgen voor een overwinning die hij op 9 mei aan het volk kon presenteren, als 'troostprijs'. Maar de Russen lijken zich maar niet te willen conformeren aan de scenario's die men in het westen voor hen bedenkt. En nu had de Telegraaf weer een stuk over een 'Slinks Plan' van Poetin. Dat 'Slinkse Plan' is de Donbas innemen, Oekraïne demilitariseren, en denazificeren, en als kers op de taart vermoedelijk nog de hele kuststrook langs de Zwarte Zee toevoegen aan het Donbas-gebied. Het plan dat de Russen al bij de aftrap open op tafel hebben gelegd. Behalve die kers. 

 

Peter Wijninga werd gevraagd wat het nou betekent dat Rusland door haar precisie-munitie heen is, zoals de Britten (niet voor het eerst) zeggen. Zijn antwoord was dat de munitie dan minder precies was. Dat soort 'experts' dus. Of het ook juist is wat de Britten beweren? Geen benul. Zijn collega bij HCSS Ten Broeke mocht reageren op geruchten over een algehele mobilisatie in Rusland, zoals zekere 'experts' als vooraankondiging uit hun dikke duim hadden gezogen om hun eerdere mislukte predicties mee af te dekken. 

 

Het is niet zo dat die 'experts' in een 'Groot Complot' zitten, of dat ze zich verkneukelen bij het vooruitzicht dat de hele Europese economie wordt gereduceerd tot een failliet voorwereldlijk 'Wildpark', waar de Dino's vrij rondlopen in het 'Groen'. En op enig moment moet toch ook bij de overheid het kwartje moeten vallen dat 'desinformatie-experts', betaald door zwendelaren en sjacheraars die dagelijks de boel bij elkaar liegen, met geld van de belastingbetaler een 'schaamlapje' is dat niets meer bedekt? De belastingbetaler die zich nu al groen en geel ergert aan 'deals' met mondkapjes, 'toeslagen', willekeurige 'energiecompensatie', 'functies elders', de evacuatie van Kaboel, een niet te temmen inflatie, en nog zo onwaarschijnlijk veel meer. En als dat 'schaamlapje' het tentje is waarin Frans en Ursula je willen laten overnachten in hun 'Jurassic Park', dan zou ik van 'Plan-B' maar snel 'Plan-A' maken, en maatregelen treffen om niet als 'kattenbrokken' voor de, door het beleid van de NAVO weer tot leven gewekte Tyrannosaurus Rex te eindigen. 

 

Een Canadese 'sniper', die bij zijn vertrek naar Oekraïne in de westerse pers werd geroemd als de beste van de wereld, is weer, zwaar gedesillusioneerd terug in Quebec, na een maand aan het Oostfront. Inferieure bewapening, slechte training, zware verliezen, plunderende soldaten, en desertie plagen het leger van Oekraïne volgens de Canadees. Anderen komen terug in een kist, of ze zitten gevangen in Rusland dat hun status als reguliere militair niet erkent, waardoor ze niet in aanmerking komen voor 'gevangenenruil'. Begrijpen die 'experts', en de redacties van die 'nieuwsshows' dat er een grote verantwoordelijkheid op hun schouders rust, als ze de situatie verkeerd voorstellen? Of Vrolijke Frans en zijn Ursula zien waar hun safari naartoe leidt, dat durf ik niet eens te vragen. Ik ben namelijk bang dat ze dat wel degelijk beseffen.

Go Back

Comment