Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Niet op het verkeerde knopje drukken

Je moet niet op het verkeerde knopje drukken.

 

Sommige mensen hebben een diepgeworteld (voor-) oordeel tegen mensen uit andere landen. Dat is een open deur. Joden, Moslims, Christenen, Russen, Amerikanen, Duitsers, mensen uit Oekraïne, Frankrijk, Italië, alsmede bepaalde groepen in eigen land, staan 'te boek als'…….

 

Anderen die geconfronteerd worden met die (voor-) oordelen begrijpen er helemaal niets van. Ze kennen mensen uit die landen, uit die regio, komen er wellicht zelf vandaan, en herkennen het beeld dat geschetst wordt totaal niet. Het zijn juist prima lui! Hoffelijk, gastvrij, behulpzaam. 

 

Uiteraard zitten er in elke gemeenschap wel een paar 'rotte appels', en wellicht hebben die critici het verkeerd getroffen? Hier op mijn blog heb ik vaak genoeg benadrukt dat ik veel heb gereisd, en nog steeds graag reis, liefst naar nieuwe bestemmingen, van alles heb meegemaakt, en zelfs drie keer in de loop van een vuurwapen heb gekeken, maar door mijn reizen heb geleerd dat elke gemeenschap domweg anders is, met een mengeling van 'voorkeuren', en dat het niet zo verschrikkelijk lastig is om je staande te houden en te genieten van wat die mensen je te bieden hebben, zolang je zelf maar niet op het verkeerde knopje drukt. 

 

Natuurlijk zijn er in elk land steden, wijken of buurten waar je beter niet kunt komen als je geen risico wilt lopen op 'narigheid', maar als je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt hoeft dat ook geen probleem te zijn. Geen 'Bling-Bling' gouden ketting om je nek, je 'Rolex' thuis laten, je 'Mobieltje' niet in je kontzak stoppen, je kleden als een 'sloeber' en verzuimen om je haar te kammen. Maar ik ben ook wel in een zwaar criminele wijk van Detroit geweest, in een enorme zwarte Lincoln Continental huurauto, die ik pontificaal voor een uitgaansgelegenheid zette, waar het de enige auto was, omdat iemand die dat doet in zo'n wijk wel een 'Boss' moet zijn, en die kun je als crimineel beter met rust laten, of het is de 'FBI', en daar geldt hetzelfde voor. Als je dan met drie 'relaxte' mannen uitstapt en die 'Jazzclub' binnengaat, en meteen de 'uitsmijter' tien Dollar in zijn hand drukt, heb je een heerlijke avond. Met niets dan toffe mensen, de helft of meer crimineel met een strafblad, maar zolang je niet op het verkeerde knopje drukt, is er niks aan de hand. 

 

Veel mensen kunnen dat niet. Ze missen het 'gogme', ze zijn niet 'Streetsmart'. Ze zijn overal en altijd 'zichzelf', en benadrukken ook dat ze daar nou eenmaal het 'recht' toe hebben. Het is niet eens dat ze geen concessies wíllen doen, al zijn die er ook, maar ze 'zien' het niet. Of ze doen 'komisch' hun overdreven best om niet op te vallen dat hun onhandigheid hen markeert als een 'toerist'. Als je bijna twee meter bent, blond, blauwe ogen, doe dan niet of je zwart bent, en 'cool', en probeer niet om 'vriendjes' te worden door afstand te nemen van 'grote blonde mensen met blauwe ogen' die allemaal 'racisten' zijn, want je zet jezelf voor paal. Het wemelt bovendien van de zwarte racisten, die het niet alleen voorzien hebben op 'witneuzen', maar ook op andere zwarte mensen. Niets menselijks is hen vreemd. 

 

Omdat er zoveel mensen zijn die niet beschikken over het 'gogme', die 'Streetsmart' benadering waardoor je zonder er vooraf een studie van te hebben gemaakt bijna meteen weet wat voor vlees je in de kuip hebt, moet je voorzichtig zijn met het bevorderen van een tsunami aan nieuwkomers naar je land. Maar ook iemand die wel als een kameleon kan veranderen wil wel ergens kunnen 'landen' waar je gewoon jezelf kan zijn. Vandaar die spanning in de wereld tussen mensen die streven naar de creatie van één grote smeltkroes, en 'Leuk Toch?', en de mensen die graag vasthouden aan een multipolaire wereld. 

 

Als je de 'Leuk Toch?'-sectie aan het woord laat valt je direct één ding op: Ze staan stijf van de voorwaarden waaraan niet alleen de 'nieuwkomers' moeten voldoen, maar ook alle andere mensen in hun directe omgeving. Kansloos als je van hen verwacht om hun 'Bling-Bling' ketting en hun 'Rolex' voor de gelegenheid maar thuis te laten, of hun 'LHBT+-geaardheid' niet te etaleren om geen aanstoot te geven. Daar komt gelazer van. Als het niet onmiddellijk is, dan wel op termijn. En niet omdat die 'nieuwkomers' geen 'gogme' hebben, en niet 'Streetsmart' zijn, maar omdat die zelfgenoegzame 'harde kern' in de 'Leuk Toch?'-sectie geen krimp geeft, en bij weerstand eerder nog wat kolen op het vuur gooit. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig. Als een olifant in de porseleinkast. Of ze missen elk begin van zelfrespect en onderwerpen zich slaafs aan elke denkbare eis die er aan hen wordt gesteld, hullen zich in een Burqa waar ze kort daarvoor nog feministe waren, en haspelen alles door elkaar tot ze van voren niet meer weten hoe ze er van achteren uitzien. Elk verkeerd knopje dat ze kunnen vinden is voor hen een magneet. 

Go Back

Comment