Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Nadenken

Je moet jezelf de tijd gunnen om na te denken.

 

Ons hele systeem is erop ingericht om dat te voorkomen. Door je de hele dag door 'prikkels' aan te reiken waar je op 'moet' reageren, waardoor je niet toekomt aan nadenken. De pijlers in dat systeem zijn 'Werk', en 'Entertainment'. Die laatste categorie omvat ook het 'Nieuws' zoals dat inmiddels is ingekleed, en alle 'Talkshows'. In zijn totaliteit vroeger aangeduid als de 'Rat Race', de muizen in de tredmolen. U beseft dat het zo is, maar kunt er niet aan ontsnappen. De 'prikkels' trekken u steeds opnieuw terug. 

 

Tot nu toe heb ik nog niet één 'verkiezingsdebat' gezien. Alleen fragmenten. En als iemand die gepensioneerd is hoef ik ook niet meer naar mijn 'Werk'. Ik schrijf artikelen voor mijn blog, en reageer op 'Twitter' waar ik denk dat mijn bijdrage stof tot nadenken aanreikt, en niet om mijn hart te luchten, of steun te betuigen. Die 'social media' zijn een valkuil als je er gevoelig voor bent. Dat is goed gedocumenteerd, en ik heb er hier al vaak over geschreven. Tegelijk heb ik van mijn kant steeds onderstreept dat u hier niet moet lezen wat ik te melden heb als u op zoek bent naar bevestiging, of iemand zoekt die u bij de hand neemt, of waar u zich tegen af kunt zetten. Het is mijn doel u stof tot nadenken aan te reiken, en zie maar wat u ermee doet. 

 

Mensen die niet nadenken zijn 'laaghangend fruit' voor degenen die wel nadenken, en daarnaast plannen hebben voor u en voor mij. Ze provoceren, treiteren, manipuleren en 'nudgen' ons, en ze zijn niet in hun eerste leugen gestikt. Waar nodig gebruiken ze geweld. Niet persé tegen ons, maar om u en mij angst aan te jagen, zodat we als was in hun handen zijn. Dus moeten we vaker een stap terug doen, tot tien tellen, en nadenken voor we keuzes maken waar we achteraf spijt van kunnen krijgen. Terwijl die mensen er alles aan zullen doen om te voorkomen dat we daar de tijd voor zullen nemen, want dan kunnen ze het wel schudden. 

 

Dat ons land geen bestuurders nodig heeft zou ik niet willen zeggen, maar kijk even naar de realiteit op dit moment. De 'Tweede Kamer' is leeg, en alle ministers wonen in de televisiestudio. Hele volksstammen zijn vrijgesteld van het leveren van 'Arbeid' om te 'Werken' aan campagnes, en het ondersteunende mediacircus. 'Peilingbureaus' worden gebruikt om ons de kant op te trekken van de partijen die zij aanwijzen als de 'winnaars', op grond van gefröbel met gefilterde groepen en ondoorzichtige algoritmen, om pas kort voordat de stembussen open gaan correcties aan te brengen die moeten voorkomen dat we beseffen dat ze onderdeel zijn van een corrupte structuur die op geraffineerde wijze de uitkomst probeert te beïnvloeden, als de uitslag sterk afwijkt van wat zij voorspelden.

 

Dat beïnvloeden is geen precisiewerk, en het kan ook niet zonder een uitgekiend 'selectiebeleid' bij de media die de één 'het woord' geven, en de ander niet in beeld brengen. En de één 'voorzetjes' geven om te scoren, en de ander trakteren op een gesprek vol hindernissen, valkuilen, onjuiste statistieken en afleidingsmanoeuvres. Maar ik houd vol dat er geen gedetailleerde regie op zit. Het is eerder een kwestie van 'GroupThink', van 'Massapsychose', van 'Consensus-wetenschap', waar ze allemaal kijken naar elkaar, en naar de corrupte 'Peilingen', en ze geselecteerd zijn op een diep gewortelde angst om er op betrapt te worden dat ze wel eens voor zichzelf denken. Als je bij de televisie, de radio of de krant werkt, mag je 'gestoord' zijn, maar niet nadenken. Op de 'sociale media' is het helemaal een komen en gaan van 'gestoorde' mensen, maar velen van hen hebben wel de ambitie om na te denken, alleen komen ze er niet aan toe, zo lijkt het. Dan kan een relativerende bijdrage in de commentaren helpen. 

 

De 'peilingen' en het mediacircus bekommeren zich niet om de inhoud van de programma's, en ook op de 'sociale media' zie je dat iedereen drukker is met 'formeren' dan met de vraag hoe het nou verder moet met ons land. De volgers van dit blog weten dat 'Over Links', of 'Over Rechts' voor mij betekenisloze kreten zijn, en dat ik volkomen lak heb aan welke 'poppetjes' er worden aangezocht om in de etalage plaats te nemen. 'Ma Flodder', of 'Cruella de Ville op 'stiften'', 'Bolle Frans' of 'Kappersklant Geert'? Hou toch op met die goedkope karikaturen! Stop met die zinloze oorlogen. Stop met de creatie van vluchtelingenstromen. Stop met de sloop van de Nederlandse échte economie. Houd op met die Klimaatverdwazing. Kleed niet méér mensen uit om de armoede te spreiden, maar zorg dat arme mensen meer overhouden. Zorg voor de zorg. En stop met polariseren en uitlokken!

 

U en ik, wij allemaal, kunnen zien hoe 'Forum' buiten beeld wordt gehouden. Er is een niet geringe kans dat die partij daardoor aanmerkelijk beter uit de verkiezingen komt dan de 'Peilingen' suggereren. Zij zelf verwachten dat zeker. En als dat niet het geval is, is de kans groot dat degenen die zich sterk tot 'Forum' aangetrokken voelen zullen stellen dat er sprake is van 'fraude', analoog aan wat er in 2020 in de Verenigde Staten gebeurde toen Biden tot winnaar werd uitgeroepen. Omdat er nooit iemand was afgekomen op Biden's verkiezingsbijeenkomsten, afgezien van een handvol 'verslaggevers' en ingehuurde campagnemedewerkers, terwijl Trump volle stadions trok. De vraag die mij dan op de lippen brandt, is of dat ook hier de bedoeling is? Ik heb zelf hier aangegeven dat ik niet op 'Forum' stem, en dat eerder ook nooit gedaan heb, en waarom. De splitsingen in die partij zijn onlosmakelijk verbonden aan die partij, en ondanks individuele kwaliteiten van de kamerleden zijn het geen 'Team-players'. Ze hebben niks met mijn idee dat we in Nederland behoefte hebben aan meer solidariteit zoals ik dat heb getypeerd in mijn vorige bijdrage. Dus niet als een 'Links dogma', van bovenaf opgelegd, en bedoeld om alle onderlinge verschillen plat te drukken in een eenheidspannenkoek zonder spek of stroop, maar als meer nederigheid op bestuurlijk niveau, en meer saamhorigheid (nabuurschap). 

 

Uiteraard moeten we voorzichtig zijn met 'Likes' op de 'sociale media' opvoeren als bewijs voor een zekere populariteit, in een wereld vol 'bots', en 'ephemeral messaging', maar ik zie toch ook verhoudingsgewijs veel mensen op 'Twitter' die in tekst nadrukkelijk hun voorkeur uitspreken voor de partij van Baudet. Terwijl Baudet, net als Klaver en Jetten, ageert tegen 'onbetrouwbare' partijen, om langs die weg stemmen op de eigen partij binnen te slepen van mensen die verder niet echt nadenken, maar 'Over Rechts', of 'Over Links' willen. Nou ben ik zelf een uitgesproken 'strategische' kiezer, maar zo werkt dat dus niet. Tegelijk, en dat is voor mij niet onbelangrijk uiteraard, erken ik dat 'Forum' inzake 'Covid' en 'Oekraïne' dichter bij mijn standpunten stond dan Omtzigt, van der Plas, of Wilders, om van de andere partijen maar helemaal niet te spreken. Dat 'Forum' wordt buitengesloten kan dus ook heel goed verklaard worden vanuit de angst bij de andere partijen en de media om op die punten in hun hemd te worden gezet, en dus niet om onrust na de verkiezingen uit te lokken. Maar dan hadden ze er bij die andere partijen en de media maar beter over na moeten denken, en nu dat falen proberen weg te moffelen is onverstandig vanwege het effect dat ik schets waar het tot onrust kan leiden. Ga de discussie aan. Geef fouten toe. Maak jezelf niet groter dan je bent. En trek lessen uit de fouten, meer in het bijzonder dat je de problemen niet aan moet trekken als overheid, en op moet houden te pretenderen dat de overheid voor alles een oplossing in huis heeft. 

 

Als je jezelf de tijd gunt om na te denken, kom je aan veel dingen niet toe. Maar je zult merken dat dat helemaal niet erg is, omdat al die overhaaste, impulsieve, door 'Goede Bedoelingen' ingegeven keuzes je bergen 'Werk' geven waar je niet op zit te wachten, en waardoor je niet meer toekomt aan 'Arbeid' ten behoeve van zinvolle productie. En dat geldt in het bijzonder voor de overheid. 

Go Back

Comment