Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Gezocht, Meer Wijsheid

Wat is wijsheid?

 

We leren van onze fouten, zolang ze ons niet het leven kosten, of 'debiliseren' (geestelijk en/of lichamelijk op slot zetten). En we leren van de fouten van anderen. Door toe te kijken hoe ze proberen een probleem op te lossen, en falen, of door de verhalen van anderen over hoe mensen 'domme dingen' deden, en daar een hoge prijs voor betaalden. Maar in bepaalde gevallen was het toen niet mogelijk, maar door nieuwe technieken kan het nu wel. Icarus vloog te dicht bij de zon, maar de Chinezen landen aan de achterkant van de maan, en zijn nu weer onderweg naar de aarde met 'samples' van de bodem. 

 

Gisteren kwam er bij mij een video voorbij waarop te zien was hoe een volledig geautomatiseerde Russische tank geheel alleen een volledige divisie pantservoertuigen van Oekraïne uitschakelde voordat die tank het begaf. Het was een 'suïcide mission', maar aan de Russische kant kwam er niemand om het leven. Het kan dus wel. Maar moet je dat willen? De Russen, en andere landen, werken ook aan volledig geautomatiseerde 'zesde generatie' jachtvliegtuigen, wat een keur aan voordelen biedt boven de bemenste versie, maar het heeft potentieel ook nadelen. En moet je dat willen? 

 

Van een afstandje zeg je wellicht dat het automatiseren van tanks, gevechtsvliegtuigen, bommenwerpers (drones) en schepen die gebouwd worden voor oorlogsdoeleinden het 'Ei van Columbus' is. Oorlog zonder verlies van mensenlevens, of zoiets. Zelf geef ik er de voorkeur aan om die verspilling van materiaal, en de aanslag op milieu en klimaat te voorkomen door de diplomatie een kans te bieden en vreedzame oplossingen te kiezen, en niet te proberen een land uit te putten en te destabiliseren om je handen op hun grondstoffen te kunnen leggen. Terwijl je smoesjes verzint om je te legitimeren als 'Nobele Ridder' met niets dan 'Goede Bedoelingen', waar veel teveel mensen nog intrappen ook. Maar die zijn dan ook niet goed wijs. 

 

Vanochtend zit ik naar een 'student bestuurskunde' (Rob Jetten) te kijken die met een zekere meneer Gerbrandy, kandidaat voor 'Europa' van Jetten's partij, te gast is bij de Dames van 'GoedeMorgenNederland'. Het tweetal heeft zich tot doel gesteld 'Poetin te Verslaan', wat gegarandeerd een zware last wordt voor het 'Klimaat', voorzover de mens daar invloed op heeft. Maar zoals u weet vrees ik dat het hoe dan ook gaat eindigen in tranen. We 'Doen' van alles, maar het is niet doordacht, en daarom mislukt het. De heer Gerbrandy fulmineert, samen met Jetten, tegen het aanstaande kabinet, omdat daarin bezuinigingen op 'onderwijs' zijn opgenomen, terwijl dat zo ontzettend belangrijk is voor onze toekomst. Toch? Gerbrandy betoogt dat je kinderen weg moet houden van de ambitie om 'Influencer' te worden, en hen te motiveren om liever iets te gaan doen in de sfeer van het bestrijden van 'Klimaatverandering'. Niet goed wijs. Die hele Klimaatagenda drijft op 'Influencing', en waar we iets zouden kunnen betekenen als mens, door te stoppen met pogingen om 'Poetin te Verslaan', of de Chinezen te provoceren, geven we juist vol gas. 

 

Daarbij werd die uitbarsting van het tweetal ingeleid door een filmpje waarin we zien hoe jongens, maar een gelijk aantal meisjes, tijdens een 'workshop' bij 'defensie' mogen knutselen om robots in elkaar te zetten, waarbij zo'n tienermeisje in de camera mag zeggen dat het best belangrijk is dat ook meer meisjes kiezen voor 'techniek'. U moet het mij maar niet kwalijk nemen, maar ik zet mijn vraagtekens bij die insteek. Het is fundamenteel onjuist om er vanuit te gaan dat jongens in honderd procent van de gevallen beter zijn in techniek, maar eigenlijk zouden we toe moeten naar een wereld waarin de techniek 'jou' kiest, ongeacht of je een jongen of een meisje bent, omdat je er 'aanleg' voor hebt, en 'zin in'. Maar ver voordat dat aan bod komt, zou ik graag zien dat kinderen 'wijsheid' wordt bijgebracht, waardoor ze begrijpen dat een wereld vol gewelddadige robots een 'dystopie' is. Zoveel belangrijker dan leren dat er 7.000 'genders' zijn, lijkt mij. 

 

Dat een 'student bestuurskunde' elke manipulatieve techniek heeft geleerd die er ooit bedacht is om ervoor te zorgen dat je je 'zin' krijgt, maakt zo'n 'vakman' nog niet geschikt voor een bestuurlijke functie, en na enkele jaren Jetten als minister mag degene die dat nog niet helder op het netvlies heeft staan zijn of haar vinger opsteken. Bedreven drukte hij 'Alles Elektrisch' erdoor, maar toen bleek het netwerk het niet aan te kunnen, had hij kort daarvoor met al zijn 'bestuurskunde' vaardigheden een super-efficiënte centrale in Amsterdam tot sluiting weten te dwingen, en blijken de molens en panelen bij lange na niet in staat om voldoende elektriciteit te genereren, zodat nu zelfs de 'laadpalen' voor de zwaar gesubsidieerde elektrische auto's op gezette tijden van het 'net' worden gehaald. 'Bestuurskunde' lijkt mij een 'studie' waar we nog eens kritisch naar moeten kijken als we verdere maatschappelijke ontsporingen willen zien te voorkomen. 

 

Wijsheid komt, zoals ik hiervoor betoogde, deels met de jaren, door te leren van je eigen fouten, zolang ze je niet het leven kosten of 'debiliseren'. Ik heb geen idee wie Zr. M. Tromp richting Azië stuurde, en door de Straat van Taiwan dirigeerde. Maar in mijn optiek is dat het schoolvoorbeeld van een 'debiliserende' fout, waar we in geen enkel opzicht zonder 'spullen' en grondstoffen uit China kunnen, en je wéét dat de Chinezen het je aan zullen rekenen. Het HCSS stelt zonder omhaal dat we de wederopbouw van onze militaire industriële basis wel op ons buik kunnen schrijven zonder essentiële grondstoffen uit China. En Tom Jan Meeus merkt in NRC op dat als we overschakelen op kernenergie, we weer uitkomen bij de Russen als leverancier van de benodigde uranium. Kortom, we zijn niet echt lekker bezig. 

 

Dat is dan nog los van de vraag wat een 'luchtverdedigingsfregat' te zoeken heeft aan het andere eind van de wereld, terwijl onze 'bestuurskundigen' aansturen op een nucleaire Holocaust in Europa door de druk op 'Poetin' tot voorbij de pijngrens op te voeren, en de NAVO niet meer dan 5% van de benodigde luchtafweer beschikbaar heeft om niet volledig voor Aap te staan als de Russen besluiten dat het nu wel genoeg is, en ons een klinkende draai om onze oren verkopen. En hoe draagt die contraproductieve expeditie bij aan het behalen van de 'Klimaatdoelstellingen'? 

 

Zoals vaker opgemerkt op dit blog, zijn veel problemen die op ons afkomen extreem complex, en gaat het mis als je een 'expert' op een deelgebied naar eigen inzicht aan wat knoppen laat draaien. De laatste 'Scare' op 'Klimaatgebied' is dat het niet tropisch warm wordt in ons deel van de wereld, maar stervenskoud door een 'stagnatie' in de 'Warme Golfstroom', waar ik op mijn blog al verscheidene jaren geleden over schreef. Maar nu braken ook de 'Klimaatmodellen' die predictie uit, en worden zelfs de 'experts' wakker. Niet dat we er iets aan kunnen doen als die 'Golfstroom' het voor gezien houdt, maar dat is precies het hele punt. 'Doe geen Domme Dingen'. Wees zuinig op schaarse grondstoffen. Zoek naar 'hergebruik' en manieren om wat er is te onderhouden, inplaats van 'trashen' en nieuwbouw. Vorm je een goed beeld van 'strategische goederen' zoals ik die in mijn bijdrage van gisteren opvoerde. En stop oorlogen voor ze beginnen. Niet door kapitaal en grondstoffen te verspillen door je leger op te blazen tot een alles verterende stofzuiger, zoals Jetten en Gerbrandy willen, met vage plannen voor meer Europese coördinatie die nu al 'mosterd' zijn, omdat ze niet het eerste begin van verstand hebben van die zaken, maar door je verstandelijke vermogens een keer nuttig te gebruiken bij het vinden van wegen om niemand te hoeven 'Verslaan' door als bestuurder nu eens te zoeken naar 'Win-Win'-oplossingen, voor de verandering. 

Go Back

Comment